Iroda dekoráció – ötletek és tanácsok

 

Az iroda dekoráció elsőre talán nem tűnik olyan fontosnak, pedig a modern, stílusos munkahely nagyon sokat jelent nem csak a munkavállalóknak, de a munkaadóknak is, hiszen ha az ember jól érzi magát, akkor jobban dolgozik.

 

Persze az is fontos, hogy az iroda kialakítása igazodjon a napi tevékenységhez, környezetbarát legyen és az sem baj, ha könnyen megközelíthető.

 

Sokszor mondják, hogy a munkahely, az iroda a második otthonunk, és tekintve, hogy milyen sok időt töltünk el ott, ezzel nehéz lenne vitatkozni. Fontos tehát, milyen az iroda dekoráció, hogyan alakítjuk ki környezetünket – ehhez adunk ebben a cikkben ötleteket.

 

Iroda dekoráció – az első benyomás számít

 

Amikor az egész napunkat az irodában töltjük, könnyen elfelejtjük, mások milyennek látják a munkahelyünket, márpedig az első benyomás nagyon fontos. Nem árt, ha felteszünk magunknak pár kérdést:

 

 • Mit mond az iroda a cégről?
 • Rendezett, hatékony munkahely képét sugározza?
 • Egészséges, aktív környezetnek tűnik?
 • Egyszerre praktikus és hívogató a látogatóknak és a kollégáknak?

 

Sajnos Magyarországon a vállalatok hozzáállása sok esetben még mindig meglehetősen ambivalens a megfelelő iroda kialakításához, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteget lehetne javítani a munkakörülményeken, ezen keresztül pedig a dolgozók teljesítményén.

 

Az iroda berendezése esetén alapvető kérdés a zsúfoltság elkerülése (ez az irodai ergonómia alapja is, amiről itt olvashattok bővebben), ezt a következőképpen segíthetjük elő már a tervezés fázisában:

 

 • legalább egy méter széles közlekedők meghagyása
 • egyes bútordarabok között minimum 60 centiméter legyen
 • a megfelelő térvilágítás is tágasabb érzetet kelthet
 • a falak ne legyenek sötét színűek

 

Ha ezeket az alapelveket betartjuk az irodabelső megtervezésénél, akkor jó úton indultunk el.

 

Iroda dekoráció – a színek

 

Az első dolgok egyike, ami szemet szúr a belépőnek, és egyben alapvetően meghatározza az irodai hangulatot, az a színvilág. Noha az iroda dekoráció elsősorban a funkcionalitásra törekszik, a szakemberek szerint a színek komoly befolyással vannak a dolgozók érzelmi jóllétére.

 

A munkahelyi színhasználatnak két alapvető területe:

 

 • a normalizált használat
 • a munkaterek színdinamikai kialakítása

 

Lássuk, az egyes gyakran használt színek, árnyalatok milyen hatással vannak az irodában dolgozókra!

 

 • fehér – Magyarországon még mindig ez a leggyakoribb irodai falszín, szerencsére a közösségi terekben (teakonyha, tárgyaló) már merészebbek a színválasztásban
 • meleg színek (piros, sárga, narancs) – energiával töltik fel az irodát, ösztönöznek, fokozzák a munkakedvet. Érdemes ugyanakkor vigyázni, mert ezek a hatások negatívba is fordulhatnak.
 • hideg színek (kék, lila, stb.) – nyugodt és derűs légkört alakítanak ki, elegánsak, ösztönzőleg hatnak, ellenben csökkentik a hőérzetet
 • zöld – ellazít, biztonságos, nyugodt légkört teremt
 • barna – az állandóság színe, ugyanakkor ha túl sokat használunk belőle, akkor lelassít, álmosít
 • fekete – lehangol, ráadásul sokkal több fényre van szükség miatta az irodában

 

A jó színválasztás döntő fontosságú lehet, hiszen az irodában uralkodó színnek fiziológiai, biológiai és mentális hatásai is vannak, mindemellett jelentősen befolyásolják a dolgozók hangulatát, koncentrációs- és teljesítőképességét.

 

Iroda dekoráció – a cég és a helyi művészek

 

Ha már a színek hatásánál tartunk, hadd említsem meg egy rövid kitérő erejéig, milyen fontos az iroda dekoráció esetében az esztétika, amit nem csak a bútorok (ezekről majd később) és a színek jelentenek, hanem az esetlegesen felhasznált művészeti alkotások is.

 

Érdemes megfontolni, hogy helyi művészek segítségével vigyünk egy kis színt és pezsgést az irodába, ami egyrészt stílust és egyedi megjelenést biztosít nekünk, és nagyszerű megjelenést a művészeknek.

 

Iroda dekoráció – az ergonómia kérdése

 

Az irodai ergonómia nem csak a munkavállalók számára fontos, de a munkaadóknak is, hiszen csak akkor várhatnak el jó minőségű munkát, ha ehhez biztosítják a megfelelő körülményeket, arról már nem is beszélve, hogy a munkahelyi ergonómia javítja az ott dolgozók közérzetét is.

 

Az ergonómia görög eredetű szó, az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát jelenti, az azt vizsgáló tudományág megnevezése. Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, azaz az adottságainknak leginkább megfelelő munkaeszközök és környezet kialakítása.

 

Tévedés lenne azt gondolni, hogy a munkaasztal és a szék megfelelően ergonomikus kialakításával már meg is teremtettük a megfelelő környezetet. Az irodai ergonómia sokkal több ennél, beletartoznak ugyanis olyan tényezők is, mint a világítás vagy az akusztika.

 

Mik határozzák meg a dolgozó egészségét és teljesítményét?

 

 • a munkahelyi eszközök
 • a fizikai munkakörnyezet
 • a feladat elvégzéséhez szükséges követelmények
 • a dolgozók személyisége
 • az adott épület jellemzői

 

Az irodai ergonómia tehát nagyon fontos kérdés, még ha sokszor a jelentőségénél kisebb hangsúlyt is kap – érdemes odafigyelni rá!

 

Iroda dekoráció – a bútorok

 

Az iroda dekoráció lényeges elemei a bútorok, hiszen azok alapjaiban határozzák meg az iroda kinézetét, hangulatát, és azt is, mit üzen a cégünk a világnak.

 

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy egy cég komplett irodabútor-szetteket vásárol, vagy inkább stílusban egymáshoz illő darabokból építi fel az irodát, a lényeg ebben az esetben is az ergonómia.

 

Hadd adjunk pár praktikus tanácsot ezen a téren is!

 

 • Legyen személyes – az irodai környezetünket nyugodtan tegyük személyessé, persze csak a megfelelő mértékig, hiszen a minket inspiráló, boldoggá tévő tárgyak (egy-egy fotó, kép, akár kedvenc idézet) erőt adhatnak a hétköznapokban
 • Legyen elegendő növény – egy kis zöld javítja a hangulatot, életet visz az irodába
 • Érjen minket természetesen fény – nagyon sokat számít, ha nem csak villanyfénynél ülünk egész nap, a napsütés sok pluszt adhat a munkához
 • Kifejezetten irodai lámpát használjunk – ennek a fényereje nagyobb, mint a normál lámpáé, ami szintén a produktivitást erősíti

 

Ha további kérdésed van, esetleg szívesen válogatnál színvonalas irodabútorok között, akkor látogass el a Dominó Irodabútor oldalára!

Iroda dekoráció – ötletek és tanácsok
Tagged on:             

One thought on “Iroda dekoráció – ötletek és tanácsok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .