Iroda design

 

Az iroda design manapság talán fontosabb, mint korábban bármikor, hiszen a digitalizációs és a mobil eszközök terjedése nyomán alapvetően változik meg az a tér is, amiben dolgozunk.

 

Ma már egyre gyakoribb, hogy a munkavállalókat is bevonják egy iroda megtervezésében, ami persze logikus lépés, hiszen mégis ők töltik ott napjaik nagy részét.

 

Az iroda design körébe nem csak a bútorok, a díszítés kiválasztása tartozik bele, hanem a munkaállomások, és az egész struktúra végiggondolása is.

 

Az alábbiakban tehát kicsit körbejárjuk az iroda design kérdését, az alapvető kérdéseket, miközben tanácsokat, ajánlatokat is adunk.

 

Iroda design alapjai

 

Az iroda design tehát a modern munkakultúra egyik igen fontos része, mindannyian megéljük, ahogyan hónapról hónapra, évről évre változik körülöttünk a világ, a digitális környezet.

 

Mindezt a munkahelynek is követnie kell, több tényező is felértékelődik:

 

  • együttműködés
  • kommunikáció
  • közösségi területek
  • rekreációs zónák

 

Természetesen nem lehet minden cégre ráhúzni ugyanazokat az alapelveket sem, hiszen nagyon sok függ attól, milyen típusú munka zajlik ott, mit szeretne magáról sugallni az adott cég (konzervatív vagy kreatív képet alkotna inkább) miként attól is, hogy mennyire szolgál az adott iroda például reprezentációs célokat.

 

Az iroda design kialakítását az is megkönnyíti, hogy a modern irodaházakat eleve úgy tervezik meg, hogy a benne található helyiségek viszonylag szabadon alakíthatók legyenek.

 

Iroda design ötletek

 

A modern iroda megtervezésekor sok minden tényezőre érdemes figyelni, olyasmire is, ami elsőre talán nem tűnik olyan fontosnak, de a nagy egész részeként nagyban hozzájárulhat a megfelelő munkakörnyezet kialakításához. Jöjjön most néhány tipp!

Iroda design

(Fotó: pixabay.com/jdpereiro)

Legyen stílusa

 

Kicsit talán nehezen megfoghatónak tűnik, ám talán a legfontosabb tényező, hogy egy irodának legyen stílusa, ami természetesen illeszkedjen a cég profiljához.

 

Miben nyilvánul meg a stílus?

 

  • bútorok minősége
  • kiegészítők használata
  • színvilág kiválasztása
  • elemek összehangolása

 

Ne legyen zsúfolt

 

A szellős terek nagyon fontosak egy iroda esetében, biztosítsunk megfelelő (1-1,5 méter) széles közlekedőket, a bútorok se legyenek közelebb 60 centiméternél. A zsúfolt iroda nyomasztó érzetet kelt és csökkenti a hatékonyságot. Figyeljünk tehát oda az irodai ergonómiára, mert sokat jelenthet a termelékenység terén is.

 

Mindezt már a tervezés fázisában is elősegíthetjük a megfelelő terek meghagyása mellett például a jól eltalált térvilágítással és a jól kiválasztott színekkel.

 

Inkább világosan

 

Fontos, hogy a falak lehetőleg világos színűek legyenek, a design érdekében inkább a bútorok színét váltogassuk. A legjobb, ha a falak esetében a klasszikus fehérnél, esetleg a bézs színnél maradunk.

 

A pasztellszínek nagyszerűen mutatnak egy irodában, további előnyük, hogy elég könnyű bútort választani hozzájuk. Mi szeretjük az élénkebb színeket is, de ha erre voksolnánk, akkor előtte kérdezzük meg azokat is, akik napi 8 vagy több órát töltenek majd az irodában.

 

Ne feledkezzünk meg a személyességről

 

Egy túl steril iroda nem segít a munkavégzésben, ellenben egy-egy fotó, valamilyen személyes tárgy sokat lendíthet az ergonómián, és a közérzetünkön. Fontos, hogy a munkaszék és asztal legyen harmóniában egymással és stílusban is illeszkedjen a többi bútordarabhoz. Viszont itt is figyeljünk az arányokra, ne zsúfoljuk túl a környezetet!

 

A növények

 

Bátran vigyük be az irodába az élő növényeket, hiszen ezek közelebb hozzák a természetet, és családiasabbá varázsolják a környezetet. A „kevesebb több” alapelvre itt is figyeljünk!

 

Iroda design – a bútorok

 

Az iroda design lényeges elemei a bútorok. Természetesen ízlés és pénztárca kérdése, hogy egy cég komplett irodabútor-szetteket vásárol, vagy inkább stílusban egymáshoz illő darabokból építi fel az irodát.

 

Mivel egy irodai munkát végző ember hetente minimum 40 órát ül, és mivel az ülés a mozgásra tervezett emberi test számára az egyik legmegterhelőbb pozíció, nagyon nem mindegy, milyen széket és asztalt választunk.

 

Az igazi kényelmet nyújtó irodai szék úgy támasztja meg a testet, hogy a túlórázás sem okoz gondot többé. A Dominó Irodabútor ergonomikus székei a 21. század minden elvárását teljesítik.

Iroda design fontossága
Tagged on:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .