A derékfájás ma már népbetegség

A derékfájás egyike a legkellemetlenebb betegségeknek, ezt alighanem bárki aláírja, akinek volt már abban az élményben része, hogy beállt a derekába a lumbágó úgy, hogy mozdulni is alig tudott.

 

A derékfájás egyébként kifejezetten népbetegség, hiszen a 20-50 éves korosztály harmadát-negyedét érinti, azaz a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, aminek ráadásul rendkívül hosszú távú és kellemetlen következményei lehetnek.

Derékfájás

Az alábbiakban azt próbáljuk megmutatni, mi is az a derékfájás, mitől alakulhat ki, és melyek a tünetei.

 

Derékfájás, derékzsába, lumbágó?

 

A derékfájás elterjedtségét mutatja, hogy több elterjedt neve van, például a lumbágó, a derékzsába, a németes hexenschuss, és még sorolhatnánk. Ahhoz, hogy megértsük, miért alakul ki, vetnünk kell egy pillantást gerincoszlopunk felépítésére.

 

A gerincoszlop ugyanis

 

 • csontos csigolyákból
 • a közöttük található porckorongokból
 • a csigolyákat rögzítő szalagokból
 • és izmokból

 

épül fel. Amikor megfájdul a derekunk, akkor voltaképpen a keresztcsontunk tájékába nyilall a fájdalom, a hátizom fájdalmát pedig akár egyetlen rossz mozdulat is kiválthatja. (Az orvosok ezt a fibromialgia csoportjába sorolják, ebből a fibro rostos szövetet, izmot, a mialgia pedig izomfájdalmat jelent.)

 

A derékfájás egyik legkellemetlenebb következménye, hogy szinte lemerevedünk tőle, akár a végtagjaink is görcsössé válhatnak, miközben szinte minden mozdulattal fájdalom jár együtt.

 

Miért alakul ki a derékfájás?

 

Anélkül, hogy biológia (vagy történelem) órát tartanánk, annyit érdemes tudni, hogy gerincünk az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki. Mivel két lábon járunk, ezért a gerinc szerkezetének meg kellett változnia, ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb következménye, hogy a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület alakult ki.

 

Mivel elég nagy a terhelés, ezért az ágyéki-keresztcsonti betegségek terjedtek el, hiszen ez a leginkább kitett, leginkább sérülékeny szakasz. Külön veszélyforrás a modern kor ülőmunkát kívánó életstílusa, a helytelen testtartás otthon és az irodában.

 

Márpedig az ülés voltaképpen egy statikus állapot, ami a gerinc melletti izom leépüléséhez vezethet, az ennek következtében kialakult hát-, és derékfájás pedig elveszi a figyelmet a munkavégzéstől, nem is beszélve például a gerincsérvről, ami akár teljes munkaképtelenséget okozhat.

 

Erre jelentenek megoldást a spinális székek (ezekből itt lehet nagy választékban válogatni), melyek elterjedése túlzás nélkül fordulatot hoz az ülő foglalkozású emberek életminőségében.

 

A spinális szék lényege, hogy ugyan ránézésre egy székre hasonlít, ám hatásmechanizmusát tekintve pont ellentétes egy székkel. Funkcióját tekintve ülhetünk rajta, de mégsem kell számolnunk azokkal a folyamatokkal, amik az ülő foglalkozású ember degeneratív mozgásszervi betegségeit idézheti elő.

 

A spinális szék folyamatos aktivitásban tartja a csípő, a gerinc, a has izmait, ezzel biztosítva a gerinc tartószerkezetének egészségben tartását vagy felépülését (ráadásul még több kalóriát is égetünk vele).

 

Derékfájás tünetei

 

Könnyű lenne azzal elütni a dolgot, hogy a derékfájás tünete az, hogy fáj a derék. Ennél azért összetettebb és veszélyesebb jelenségről van szó. Akinek volt már, az tudja, hogy például a lumbágó gyakran egy apró, hirtelen mozdulat nyomán jelentkezik, jellemzően akkor, ha nem tartjuk megfelelően a gerincet.

 

A fájdalom általában a gerincoszlop ágyéki részén, a keresztcsontnál jelentkezik, a hát izomzata összerándul, és gyakorlatilag mozdulni sem tudunk. Aki végigszenvedte már, az tudja, hogy ilyenkor minden fáj: a köhögés, a nevetés, de akár a tüsszentés és a vécézés is.

 

Derékfájás okai

 

Lássuk, melyek azok a tényezők, amelyek valószínűsítik a derékfájás kialakulását!

 

 • elhízás – sajnos a túlsúlyosság fokozott terhelést jelent az ágyéki-keresztcsonti gerincnek
 • terhesség – ilyen értelemben ugyanazok az okok jelennek meg itt is, mint a túlsúlyosság esetében
 • hirtelen lehűlés – ha leizzadva hirtelen hideg helyiségbe lépünk, felléphet izomfájdalom
 • gerinc melletti izmok sérülés, gyengesége
 • gerincszalag húzódása
 • gerinc kisízületeinek kopása
 • porckorongok elhasználódása
 • gyulladás
 • csontritkulás – ezzel csökken a gerinc stabilitása
 • daganatos betegségek a csigolyák körül
 • pszichés okok

 

A derékfájás nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat, és anyagi értelemben is károkat okozhat nekünk. Érdemes odafigyelni a jelekre, és ha valaki sok ülőmunkát végez, akkor fontos számára az egészséges ülés, melynek elérésében a Domino Irodabútor szakemberei is szívesen segítenek.

Derékfájás kialakulása és okai
Tagged on:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .