Ergonomikus forgószék szerepe

 

Az ergonomikus forgószék fontosságáról aligha kell győzködni bárkit is, aki irodában dolgozik, hiszen egy megfelelő forgószék megelőzheti a hátfájás kialakulását, vagy enyhítheti a tüneteket.

ergonomikus forgószék

Mivel számtalan fél ergonomikus forgószék létezik, az alábbiakban megpróbálunk segítséget nyújtani a megfelelő kiválasztásához, és azt is eláruljuk, miért fontos, hogy jó széket válasszunk magunknak.

 

Miért kell ergonomikus forgószék?

 

Mindenekelőtt azonban érdemes tisztáznunk, miért is vegyünk ergonomikus forgószéket, milyen egészségügyi indokok támasztják alá a megvásárlását, miként segíthetünk magunknak egy megfelelő ergonomikus forgószék kiválasztásával.

 

Mivel az irodai munka napi több (akár 8-9) óra egy helyben való ülést jelent, jelentős terhelésnek tesszük ki a gerincoszlopunk, hiszen természetellenes helyzetbe kényszerítjük a testünket.

 

Az ülés hatásai a testünkre:

  • tehermentesíti (és ezzel gyengíti) a mély hátizmokat, amik fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában
  • az egész napos ülőmunka megrövidíti a csípőhajlító izmokat
  • és rendellenes helyzetbe kényszeríti a csípőízületet

 

Az ergonomikus forgószék kialakításával éppen a hátfájdalom kialakulásának megelőzésében (rosszabb esetben a már kialakult fájdalom enyhítésében) segít, hiszen kellően megtámasztja a hát alsó részét, és gondoskodik a helyes testtartásról.

 

Melyik ergonomikus forgószék a legjobb?

 

Természetesen lehetetlen egyetlen ergonomikus forgószékre rámutatni és kijelenteni, hogy az a legjobb, hiszen ez testalkat és ízlés kérdése is, ám van pár olyan tulajdonság, amivel minden jó ergonomikus forgószéknek rendelkeznie kell.

 

Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb jellemzőket.

  • ülésmagasság – legyen állítható, a talp érje el a padlót, a combok legyenek vízszintesek
  • deréktámasz – nagyon fontos tulajdonság, hiszen a gerinc ágyéki részét óvja. Az állítható deréktámasz kiemelt jelentőséggel bír, mert beállíthatjuk vele az illeszkedést (magasságát és mélységét egyaránt), megtámasztva a derékgörbét
  • háttámla – a szélesség 12-19 cm között legyen, az ülőlaptól elkülönítve a szög és a magasság állítható, így támaszthatja meg a gerinc természetes ívét. Ha az ülőlap és a háttámla egyben van, utóbbi szöge legyen állítható
  • karfák – az állíthatóságot szinte már említenünk sem kell, hiszen fontos, hogy a karok megfelelő szögben, a vállak lazák legyenek
  • ülőlap – legyen elég széles és mély, valamint dönthető. A szabvány szélesség 17-20 cm, a mélység pedig legyen állítható, hogy a térdünk és az ülés széle között legyen pár centi

 

Miért forogjon az ergonomikus forgószék?

 

Aki dolgozott már irodában, pontosan tudja, milyen sokszor kell ide-oda nyúlni a különböző irodaszerekért, papírokért, dokumentumokért. Az ergonomikus forgószék ilyenkor jó szolgálatot tesz, hiszen lehetővé teszi a könnyű fordulást (erre egyébként minden szék esetében érdemes törekedni), így különösebb erőlködés nélkül érhetjük el az íróasztal körüli területeket.

 

Az ergonomikus forgószék tehát nagyon jó szolgálatot tehet, ám fontos az is, hogy a megfelelőt válasszuk. Ehhez kérje szakember segítségét a Dominoirodabutor.hu-tól, örömmel segítünk a legjobb megoldás megtalálásában.

Ergonomikus forgószék
Tagged on:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .