Irodaberendezési ötletek

 

Irodaberendezési ötletek a praktikus tippektől a színekig, azaz elmondjuk, hogyan érdemes szerintünk berendezni az irodát, melyek a legjobb ötletek és a leggyakoribb hibák, amiket mindenképpen kerüljünk el.

 

Az alábbiakban tehát lesz szó a megfelelő méretekről, a szabad helyekről, bútorokról, színekről, harmóniáról – mindez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az irodában dolgozók kellemes környezetben tudják végezni a munkájukat.

 

Irodaberendezési ötletek – a méret igenis lényeg!

 

Egy túlzsúfolt irodánál kevés nyomasztóbb dolgot tudunk elképzelni, aki dolgozott már ilyen környezetben, az nyilván ismeri a „mindjárt rám omlik az egész” érzést. A túlságosan zsúfolt iroda ráadásul nem csak az ott dolgozóknak kellemetlen, de rossz benyomást kelt a látogatókban, üzleti partnerekben is.

irodaberendezési ötletek

Kulcsfontosságú tehát a megfelelő irodabútor kiválasztása, ilyenkor mérlegeljük  a méretet és a funkciót is. Érdemes tudatosan a tágas terek mellett dönteni, a közlekedők például lehetőleg ne legyenek keskenyebbek egy méternél és az egyes bútordarabok között is hagyjunk lehetőleg legkevesebb 60 centimétert.

 

Irodaberendezési ötletek – a világítás és a színek

 

Szögezzük le az elején: a sötét(ebb tónusú) fal nem jó ötlet. Nem lesz elegáns, és (bár sokan ebben a tévhitben élnek) egy élesebb neonvilágítással nem varázsolhatunk belőle élhető teret.

 

Inkább maradjunk nyugodtan a klasszikus fehér, vagy ha azt nagyon nem szeretnénk (mert nagy sterilnek érezzük), akkor mondjuk a bézs színnél, ha pedig nagyon szeretjük a sötétebb színeket, akkor azokat hagyjuk meg a bútoroknak, esetleg a kiegészítőknek.

 

Ha már a színeknél tartunk, akkor maradjunk is egy kicsit ezeknél, hiszen a színek alapvetően határozzák meg egy helyiség és a benne dolgozók mindennapjait. Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a munkaasztalon elhelyezett tárgyak mind formában, mind színben egységesek legyenek.

 

A pasztellszínek nagyszerűen mutatnak egy irodában, további előnye, hogy elég könnyű bútort választani hozzá. Mi szeretjük az élénkebb színeket is, de ha emellett voksolnánk, akkor előtte kérdezzük meg azokat is, akik napi 8 vagy több órát töltenek majd az irodában.

 

Irodaberendezési ötletek – a személyes tér

 

Nem feltétlenül divatos, mégis nagyon fontos, hogy mindenkinek meglegyen a személyes tere a munkahelyén. Az ergonómiailag ideális munkahelyen is el kell férnie pár családi fényképnek, apróbb tárgynak, csak arra figyeljünk, hogy ezek ne foglaljanak el túl sok helyet (általában a munkafelület 15-20 százaléka legyen a maximum).

 

A személyes tér része a rend is. Embere válogatja ugyan, ki mennyire tart rendet a saját holmijai között, és bizonyos játékteret azért lehet hagyni a munkavállalóknak, de arra ügyeljünk, hogy az iroda ne keltsen rendetlen benyomást.

 

A rend megőrzését már az iroda tervezésénél, a bútorok kiválasztásánál is figyelembe kell venni, például az iratok tárolására szánt bútorok esetében fontos, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek, és lehetőleg ne legyenek munkaállomás közelében, hogy ne zavarjunk senkit.

 

Ha már irattárolás: figyeljünk arra, hogy ezek zárt szekrények legyenek, hiszen a rengeteg papírt elég nehéz folyamatosan és látványosan rendben tartani.

 

További irodaberendezés ötletek

 

Rengeteget lehetne még írni arról, hogyan is érdemes berendezni az irodánkat, mi most inkább csak pontokba szedve adnánk még pár tippet, ötletet, amit szerintünk érdemes lehet megfogadni.

 

  • növények – a növények, egy-egy virág nagyon fel tudja dobni egy iroda hangulatát, csak azt ne felejtsük el, hogy azt gondozni is kell, hiszen nincs lehangolóbb látvány egy elhanyagolt, elszáradt növénynél. Ez a cégünkre sem vet jó fényt.
  • ne legyünk álszerények – ha a cégünk valamilyen elismerést kapott, azt tegyük jól látható helyre, hiszen ez a munkatársak és a látogatók felé is pozitív üzenettel bír
  • aktualizáljunk – a naptár ne legyen tavalyi, ha már október van, ne legyen augusztusra fordítva, cseréljük le a már nem nálunk dolgozók névtábláit és még sorolhatnánk
  • a főnök irodája – tetszik, nem tetszik, egy főnöknek igenis kell a saját tér, még akkor is, ha minél több időt szeretne a munkatársakkal együtt tölteni. A megbeszélések, tárgyalások, telefonok között lesz olyan, ami senki másra nem tartozik…
Irodaberendezési ötletek
Tagged on:             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .