Irodai hőmérséklet

 

Az irodai hőmérséklet sok munkahelyen viták tárgya, ami érthető is, hiszen az emberek hőérzete sok esetben eltérhet egymástól, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb (például kulturális) különbségekről.

 

Ebben a cikkben azt próbáljuk meg körüljárni, hogy milyen is az ideális irodai hőmérséklet, illetve mit ír elő a törvény. Vajon van-e joga a kollégának állandóan ránk nyitni az ablakot, illetve feltekerhetjük-e a fűtést, és ha igen, mennyire, amikor éppen fázunk.

 

Irodai hőmérséklet – mit mond a törvény?

 

Kezdjük is rögtön a legkézenfekvőbb megközelítéssel, azaz nézzük meg, mit mond ki a törvény, hány foknak is kell lennie az irodai munkahelyen!

irodai hőmérséklet szabályzása

Az irodai helyiségek, terek hőmérsékletét egy viszonylag régi, 2002-es miniszteri rendelet szabályozza, ami a következőket mondja ki:

 

  • szellemi munka esetén 21-24 Celsius fok közötti irodai hőmérsékletet kell biztosítani (ezt ülő munka esetén a padlótól fél méter, álló munka esetén 1 méter magasságban mérik)
  • ha az iroda hőmérséklete 24 foknál magasabb, akkor óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell adni
  • ha a hőmérséklet nem éri el a 10 fokot (ami azért irodában gyakorlatilag lehetetlen), akkor ugyanúgy járnak ezek a pihenőidők

 

További érdekesség (és ezt alighanem kevesen tudják), hogy a legalább háromhetes szabadságról visszaérkező (vagy a munkába frissen beálló) munkavállalót fokozatosan kell a meleghez szoktatni, ha az iroda hőmérséklete meghaladja a 24 fokot.

 

Ha már a 24 foknál tartunk: ha ennél melegebb van a munkahelyen, akkor félóránként 14-16 fokos védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, ami lehet:

 

  • ivóvíz
  • ízesített, alkoholmentes ital
  • cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg
  • mesterséges édesítőszerrel ízesített lehet

 

Azon a munkahelyen viszont, ahol túl hideg van, ott 50 fokos teát kell biztosítani, cukorral és / vagy édesítőszerrel.

 

Azt sem árt tudni, hogy ha valaki úgy érzi, ezek a hőmérsékleti feltételek nem teljesülnek a munkahelyén, megtagadhatja a munkát.

 

Az irodai hőmérséklet és a szellőztetés

 

Alighanem mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen lehet, amikor egy-egy kolléga fogja magát, és szellőztetés jelszóval ránk nyitja az ablakot. Pláne, ha ezt rendszeresen teszi.

 

Érdemes tudni, hogy a törvény ezt is szabályozza, méghozzá egészen pontosan. Eszerint másodpercenként és személyenként 0,008 köbméter friss levegő kerülhet az irodába, illetve óránként 30 köbméter. Így aztán ha legközelebb jön a kolléga, nyugodtan szólhatunk neki.

iroda

Az irodai hőmérséklet és a teljesítmény

 

Mindez persze nem csak a munkavállalónak fontos, hanem legalább annyira a munkaadónak is. A Massachusets Technology Collaborative egy felmérése szerint akár 7,1 százalékkal is növelhető a munkahelyi teljesítmény, ha biztosítják a következőket:

 

 

A Cornell egyetem tanulmánya az ideális irodai hőmérsékletet vizsgálva arra jutott, hogy a tévhitekkel ellentétben nem érdemes a szokottnál hűvösebb irodai hőmérsékletet beállítani, mert a leghatékonyabban 25 fokban lehet dolgozni.

 

Akad persze másik tanulmány is, például egy finn a Helsinki Egyetemről, amely 22 fokban állapította meg az ideális irodai hőmérsékletet, hozzátéve, hogy 21 fok alatt és 24 fok felett érezhető a termelékenység romlása.

 

Irodai hőmérséklet – nők, férfiak, kulturális különbségek

 

Mindezek mellett az sem mindegy, hogy nőkről vagy férfiakról van szó, hiszen a nők érzékenyebbek a hidegre, mint a férfiak. Ugyanazon a hőmérsékleten a nők keze mintegy 2,5 fokkal hidegebb, ezt nem árt figyelembe venni az irodákban sem.

 

Ráadásul még azt is érdemes megemlíteni, hogy az optimális irodai hőmérséklet a kulturális különbségeken is múlik, hiszen az általában melegebb országokban az irodai hőmérséklet is magasabbra van állítva, elsősorban azért, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen túl nagy különbség.

 

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Irodai hőmérséklet
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .