Ergonomikus párna

Az ergonomikus párna lényege, hogy megtámasztja a nyakcsigolyákat, valamint kíméli a nyaki ereket, megóvva őket a felesleges terheléstől. Mivel életünk jelentős részét ágyban, alvással töltjük, nagyon nem mindegy, milyen párnát használunk.

 

Egy ergonomikus párna kényelmes pihenést biztosít, kevesebbet forgolódunk éjszaka, így frissebben ébredünk. Ebben a cikkben végigvesszük az ergonomikus párna legfontosabb jellemzőit.

 

Az ergonomikus párna jótékony hatásai

 

Az ágy és az alvás egyik legfontosabb kiegészítője a párna. A nem megfelelően kiválasztott darab sok kellemetlenséget okozhat, gond, ha túl kicsi, vagy ha túl kemény, esetleg túl magas – ez akár nagyon kellemetlen nyakfájást is okozhat.

 

Ha a párna túl alacsony, akkor a felső nyaki izmok húzódnak (mert a fejünk lejjebb van a kelleténél), ha viszont túl magas, akkor az alsó izmokkal járunk ugyanúgy – egyik sem kellemes, különösen hosszú távon, ráadásul a porckorongok is deformálódhatnak.

Ergonomikus parna memory

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy reggel merev nyakkal ébredt, ami akár az egész napot is tönkre teheti – érdemes tehát kicsit nagyobb figyelmet fordítani az ergonomikus párnára.

 

A jótékony hatások:

 

  • igazodik a fejhez
  • egyenletesen elosztja a súlyt
  • nem nyomja a fejet és a nyakat
  • segít a légzési nehézségeken
  • viszkoelasztikus anyaga miatt a poratka nem él meg benne

 

Az ergonomikus párna úgy van kialakítva, hogy a közepén lévő mélyedés befogadja a fejet, miközben a domború rész alátámasztja a nyakat, így megmarad a test természetes, S-alakú görbülete.

 

Elsősorban azoknak ajánlott, akik az oldalukon vagy a hátukon alszanak, a hason alvók számára nem túl előnyös.

 

Hogyan válasszunk ergonomikus párnát?

 

Nagyon fontos, hogy olyan párnát válasszunk, ami tényleg kényelmes, és olyan körülmények között próbáljuk ki, ahogyan alszunk. Ha megoldható, akkor lehetőség szerint a saját (vagy ahhoz nagyon hasonló) ágyon, mert annak keménysége befolyásolja a párna magasságát, és ezzel éjszakai kényelmünket is.

 

Ha tehetjük, akkor oldalt fekvő testhelyzetben próbáljuk ki a párnát, hiszen ha így kényelmes, akkor a tapasztalat szerint háton fekve is az lesz.

 

Figyeljük a gerincvonalat és a nyaki gerincrészt, mert így derül majd ki, melyik az optimális magasságú és keménységű ergonomikus párna számunkra.

 

Mit tegyen az, aki hason fekve alszik?

 

A hason fekvés általában azért alakul ki, mert túl kemény az alvófelület, és a szervezet így védekezik. (Nyilván vannak kivételek, de a többség esetében igaz a megállapítás.)

 

Élettani hátrányai:

 

  • a fej oldalra fordul, ami nem természetes testhelyzet
  • a rekeszizom megemeli a hátunkat, amikor levegőt veszünk

 

A tapasztalat az, hogy az ergonomikus párna használatának megkezdését követő pár hónapon belül általában azok is az oldalukra fordulnak, akik korábban szinte kizárólag hason aludtak, ami azért jó, mert ez a természetes alvási testhelyzet.

 

Ergonomikus párna huzata

 

Minden ágynemű esetében kiemelt jelentősége van a huzatnak, nincs ez másként a párna esetében sem. Mivel az allergia mára népbetegség lett, fontos, hogy a huzat

 

  • levehető
  • könnyen mosható
  • és kellően átszellőző

 

legyen. Rengeteg olyan huzatfajta van, amely megfelel ezeknek a kitételeknek, érdemes az eladótól érdeklődni.

 

Az ergonomikus párna tehát a nyugodt éjszakai pihenés és a másnapi kiegyensúlyozott munkavégzés egyik kulcsa, és hosszú távon is jótékony hatással van az egészségünkre.

Ergonomikus párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .