Irodaszékek

 

FÁJ A HÁTA? SZENVED ÜLÉS KÖZBEN?
Az ülőmunkát végzőknél:

MEGOLDÁS AZ ERGONOMIKUS IRODASZÉK
Miért megoldás az ergonómikus forgószék?

Napjainkban egy többnyire ülőmunkát végző ember hetente átlagosan 60-70 órát ül különböző ülőalkalmatosságokban. Ez a mozgásra tervezett emberi test számára az egyik legmegterhelőbb pozíció.

A hosszantartó, természetellenes testtartás gerincbántalmakhoz, később visszafordíthatatlan gerincferdüléshez vezet. Az ilyen betegségek kialakulása a megfelelő ülőbútorok kiválasztásával a legtöbb esetben megelőzhető. Természetesen nem felejtkezhetünk el a irodaszékekhez társított irodabútorokról sem. Mai modern irodaberendezések, íróasztalok magassága szabályozható, nem mindegy, hogy alacsony, vagy magas ügyfélnek ajánljuk az irodabútorokat.

A jó munkaszék feladata, hogy olyan pozícióban támassza meg a testet, mely a hosszabb munkavégzés alatt is folyamatos kényelmet biztosít. Ezáltal az ergonómikus széknek döntő szerepe van abban, hogy az ember munkája vagy más tevékenysége során helyes, komfortos, hatékony, ülőpozicióban tevékenykedjen.

TÖBBET SZERETNE TUDNI ARRÓL, HOGY MIÉRT SEGÍT A JÓ IRODASZÉK A HÁTFÁJÁS MEGSZÜNTETÉSÉBEN.
IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ELKÜLDJÜK ÖNNEK TAPASZTALATAINKAT.

 

Név:*
E-mail cím:*

 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG AZ ERGONOMIKUS SZÉKEKRE?

A gerincünk az a testrészünk, amely cipeli nap, mint nap egész csontrendszerünk súlyát, elviseli a járás, állás, túl sok ülés, a helytelen emelés és cipekedés okozta megterhelést. Ezt a feladatot gerincünk a csigolyák közötti rugalmas porckorongoknak köszönhetően képes véghezvinni. Ha azonban a feszes tartástól nyomás helyeződik a porckorongokra, folyamatosan elveszítik nedvességtartalmukat, összenyomódnak, a gerinc megrövidül. Estére mindannyian alacsonyabbak vagyunk, mint reggel.
Ha a gerinc tehermentesítődik, a porckorongoknak lehetőségük van arra, hogy szivacsként megszívják magukat a környezetükben található tápláló folyadékkal, és visszanyerjék rugalmasságukat. Ha ez a lazítás elmarad, tartós károsodás alakul ki, melynek súlyos formája a porckorongsérv. A gerincoszlop az élet idejének túlnyomó részében kevésbé oszlop, mint inkább mozgó ív. Oldalról nézve kettős S alakot formáz.

Egy hagyományos támlás széken „kihúzott” háttal ülve feszessé válik nemcsak a gerinc, hanem a csigolyákat körülvevő támasztórendszer izomzata is. Ezért rá kell „venni” feszes gerincünket, hogy normál állapotban, abban a bizonyos S formában lássa el életfunkcióit. A megfelelő anatómiai tartás ún. térdelőülésben érhető el úgy, hogy ráhelyezzük térdünket a szék alsó részére. Alkalmazásával fáradság és fájdalom nélkül tudunk több óráig is tanulni, számítógép előtt ülni vagy kényelmesen, ülve vasalni. Máris búcsút mondhatunk a derék- és hátfájásnak!

Álló testhelyzet Ülő testhelyzet Megoldás
VÁZIZOMZAT Működik, tartja a felsőtestet Nem működik, a gerincoszlop fokozott igénybevétele Felsőtest megtámasztása a gerincoszlop 4-5 csigolyájánál
GERINCOSZLOP Kettős S alakú, kiegyensúlyozott A felsőtest és a comb derékszögű helyzetéhez a deréktáji homorú alak csökken, sőt domborúvá válik „Térdelő szék” használata, enyhén lejtő ülőlap kiképzés
IZOMZAT Mozgásban, dinamikus terhelés hatására egyenletes igénybevétel Merev ülésnél statikus igénybevétel, a sejtek oxigénellátása nem megoldott Mozgás-gazdag ülés
LÁBAK Egyenletes keringés Az ülés miatt a fenék és a comb, nyomásnak van kitéve, gátolt keringés, pangás a lábban Egyenletes nyomáseloszlás az ülőlapon, az ülőlap elejének lekerekítése

 

MELY TULAJDONSÁGOKTÓL VÁLIK EGY FORGÓSZÉK ERGONÓMIKUSSÁ?

1. SZINKRONMECHANIKA AZ IRODASZÉKEKBEN

A forgószékekhez használatos, ülőlap aljára rögzített, különféle mechanikák biztosítják azt, hogy használója a lehető legkényelmesebb üléspozíciót választhassa ki a munkavégzéshez. Az un. multiszinkron mechanika feladata, hogy stabilan és dinamikusan kösse össze egymással a szék lábazatát, ülőlapját, háttámláját. A felhasználó ezáltal saját testi adottságaihoz és az adott munkához legcélszerűbb üléspozíciót könnyen beállíthatja magának. E speciális beépített szinkronmechanika több beállítási funkciót is lehetővé tesz: változtatható a háttámla és az ülőlap dőlésszöge, akár egyidejűleg vagy akár külön-külön is.

2. FORMÁZOTT ÜLŐLAP A FORGÓSZÉKEKHEZ

Az ergonómikus ülőlap az átlagnál vastagabb szivacsozású, és un. ergo betétekkel ellátott. Az ülőlapnak elég szélesnek és elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy megtámasztva a combokat csökkentse az azokra nehezedő terhelést, ezzel is segítve az alsó végtagok zavartalan vérkeringését.

3. FORMÁZOTT HÁTLAP, DERÉKTÁMASZ A FORGÓSZÉKEN

Hasonlóan az ülőlapokhoz az ergonómikusan kialakított hátlapok is vastag, tömör szivacsozásúak és ergo betétekkel ellátottak. Különböző magasságú hátlapok vannak: a magasabb hátlapok nagyobb felületen adnak támaszt a hátnak és a vállaknak, sőt fejtámlával kiegészülve a nyaknak és a fejnek is. A másik fontos szempont a derék megfelelő megtámasztása. Az ergonómikusan formázott hátlapok általában megerősített deréktámasszal segítik munkaközben a helyes testtartás felvételét. Ha az ülőlap és a hátlap különálló, akkor jó, ha a hátlap magassága és dőlésszöge is állítható a forgószéknél- a megfelelő megtámasztás végett.

4. KARTÁMASZ A FORGÓSZÉKEKHEZ

Kartámasz használatával az üléskomfort még teljesebb, mert ezekre támaszkodva a használó csökkentheti felsőtestének izmaiban az ülés közben keletkező feszültséget. A karfák két alaptípusa a fix és az állítható magasságú. Az állítható kartámasz azt segíti, hogy a szék használója a folyamatos gépelés vagy egér használat közben is a számára optimális magasságban támaszthassa meg alkarját, lazán tartva ezzel a váll- és a nyak izomzatát.

5. FEJTÁMASZ A IRODASZÉKEK SPECIÁLIS TARTOZÉKA

A fejtámla akkor tud segíteni a munkavégzés közbeni kényelmes üléspozíció felvételében, ha magassága és dőlésszöge is egyénre szabottan beállítható. Ellenkező esetben csak munkaközi szünetben a relaxációt szolgálja. A fejtámasz az a leginkább az ügyfél magasságától függő kiegészítő, amelyet mindenképp célszerű kipróbáltatni.