Zöld iroda, a környezettudatos munkahely

 

Szerencsére az elmúlt években egyre több cég fordít figyelmet a környezettudatos munkahelyek kialakítására, ami nem csak azért fontos, mert ezzel óvjuk a minket körülvevő világot, hanem azért, mert a munkavállalók életében is fontos szerepet játszik az a miliő, ahol napjaik nagy részét töltik.

 

Ebben a cikkben azt próbáljuk meg kicsit körbejárni, milyen is a jó zöld iroda, mitől lesz egyáltalán zöld egy munkahely, miközben vetünk egy pillantást a történeti háttérre, a mozgalom (mert ez tulajdonképpen annak is nevezhető) kezdeteire és fejlődésére.

 

Hiszen senkinek nem mindegy, milyen munkahelyen dolgozik, nem igaz?

 

Zöld iroda – a kezdetek

 

A zöld vagy fenntartható épületek először a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg először, amikor megszületett az igény arra, hogy az emberek környezetbarát és energiahatékony körülmények között dolgozzanak.

 

Az ilyen típusú épületeket ekkor kezdték úgy tervezni, hogy azok minél kevesebb meg nem újuló energiát fogyasszanak. Mivel a hetvenes években beütött az olajválság, ez az igény folyamatosan nőtt, és egyre több zöld irodaház épült.

 

Az ezredfordulóra és különösen napjainkra pedig már a legtöbb vállalat, építő törekszik arra, hogy az irodák minél kevesebb energiát használjanak, aminek a környezettudatosságon kívül praktikus pénzügyi okai is vannak.

 

A zöld iroda hét

 

Itt egy kicsit kitérnénk egy izgalmas brit kezdeményezésre, ami nem más, mint a Green Office Week, azaz a Zöld Iroda Hét. Ez az évente megrendezett eseménysorozat arra próbálja rávenni az embereket, hogy legalább apró lépésekben kezdjenek el tenni a környezetükért a munkahelyen is.

zöld iroda

A Zöld Iroda Hét a legfontosabb környezetvédelmi kérdéseket feszegeti a mindennapok nyelvére lefordítva, gyakorlati tanácsokat, eszközöket és segítséget adva a benne résztvevőknek.

 

A minden évben májusban megrendezett sorozat 2009-ben indult útjára válaszul sok brit munkavállaló kívánságára, akik úgy érezték, a munkakörnyezetük nem teszi lehetővé, hogy környezettudatos módon éljenek.

 

Talán érdekes megnézni azt is, hogy egyes napokon mire összpontosítanak a programok:

 

  • Hétfőn az energiára – azt próbálják bemutatni, miként lehet csökkenteni a munkahelyen az energiafogyasztást
  • Kedden a közlekedésre – a Zöld Iroda ugyanis nem a munkahelyen kezdődik, az is sokat számít, hogyan jutunk el oda, avagy miként tudjuk a leginkább környezetbarát módon megoldani a bejutásunkat
  • Szerdán a hulladékra – arra próbálják ösztönözni a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek oda a szemétre, az újrafelhasználásra
  • Csütörtökön a beszerzésre – felhívva a figyelmet a környezetbarát irodai termékek vásárlására
  • Pénteken az innovációra – ez tulajdonképpen egy ötletelős nap, amikor mindenki bedobhatja a Zöld Iroda fejlesztéséről szóló ötleteit

 

Miért fontos a zöld iroda?

 

Talán kevéssé közismert, de a gazdaságban felhasznált anyag- és energiafogyasztás nagyjából 40 százalékát az irodák fenntartása teszi ki, így aztán a munkakörnyezet fejlesztése tulajdonképpen a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás egy formája.

 

Magyarul a zöld irodákkal a lakóhelyünket is védjük és élhetőbbé tesszük, mindamellett, hogy csökkentjük a saját cégünk kiadásait is.

 

A zöld iroda egyik fontos eleme, hogy tervezői odafigyelnek a benne dolgozók egészségére is, például minél több természetes fény beengedésével, ami nem csak lelkileg tesz jót a munkatársaknak, de az energiafogyasztást is csökkenti.

 

Ugyanilyen fontos az egészséges levegő, amit nem csak az ablakokkal és a szellőzőrendszerrel, de már az építéshez felhasznált anyagokkal is segíteni lehet. Ehhez járulhatnak hozzá az irodában elhelyezett növények és virágok is.

 

A zöld iroda előnyei – összefoglalás

 

Foglaljuk hát össze, miként is járulhat hozzá a zöld iroda és annak működetése a könyezetvédelemhez!

 

  • energiahasználat (fosszilis hordozók csökkentése, takarékoskodás a fűtéssel és a világítással, megújuló energiahordozók használata)
  • anyaghasználat (lehető legkevesebb papír felhasználása, újrafelhasznált papír alkalmazása, szelektív hulladékgyűjtés)
  • közlekedés (tömegközlekedés munkába járáshoz)
  • ózonréteg óvása (csak indokolt esetben használjunk elektronikai berendezéseket, gyakori szellőztetés, bizonyos ragasztószerek, filcek használatának mellőzése)
  • talajszennyezés megakadályozása (takarítószerek használata, vízfelhasználás, hulladékgyűjtés, és annak tárolása)

 

Ha modern irodabútorokat keres, látogasson el a Domino Irodabútor oldalára, ahol hatalmas választékkal, naprakész ajánlatokkal és profi segítséggel várjuk!

 

(Fotó: pixabay.com/pashminu)

Zöld iroda, a környezettudatos munkahely
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .