A relax fotel azoknak való, akik egy fárasztó nap végén hazaérve kényelmesen hátradőlnének, hogy kipihenjék az egész napos stresszt. Persze ha őszintén magunkba nézünk, akkor tulajdonképpen valahol mind erre vágyunk, nem?

relax fotel alaphelyzetben relax fotel fekvőhelyzetben

A relax fotel ugyan modern találmánynak tűnik, és a legszínvonalasabb darabok természetesen sok olyan kiegészítővel rendelkeznek, ami csak nemrégiben vált elérhetővé, ugyanakkor maga az elv, a kényelmes ülőalkalmatosság több évszázada létezik.

 

Ebben a cikkben megnézzük egy kicsit az egészséges ülés kultúrája és a relax fotel történetét, és tippet is adunk arra, hol szerezzék be, ha még nincs és kedvet kaptak hozzá.

 

Relax fotel, avagy a kényelem története

 

Miközben mi azon gondolkodunk, milyen relax fotel lenne a leginkább ideális választás, talán eszünkbe sem jut, hogy egészen a XVIII. századig a szék elsősorban a funkciója miatt volt fontos, kevésbé volt érdekes, hogy kényelmes is legyen.

 

Egészen XVI. Lajos uralkodásáig így volt ez, ekkor Franciaországban a neoklasszikus stílus megjelenésével kezdtek megjelenni (a hagyományos székek mellett) a párnázott típusok is.

 

Ezeket természetesen különleges eseményeken és helyszíneken használták, ezekben dohányoztak, olvastak a nemesek, hiszen egy-egy ilyen ülőalkalmatosság rendkívül drága volt.

 

A masszázsfotel (hintafotelként) Angliában tűnt fel, elsőként Benjamin Franklin feljegyzéseiben találkozhatunk vele. Ezek tulajdonképpen fonott hintaszékek voltak, és rendkívül sokba kerültek.

 

Németországban a XIX. században terjedt el a találmány, méghozzá a prototípust megalkotó Michael Thonet révén, és itt lett egyre fontosabb a könnyű súly és a forma is.

 

A relax fotel őse a mai formáját már a XX. században nyerte el az Egyesült Államokban, és rendkívül népszerű is lett, olyannyira, hogy például Ronald Reagan amerikai elnök is szívesen használta.

 

A relax fotel funkciói

 

A relax fotel tulajdonképpen egy olyan, a hagyományoshoz hasonlító fotel, amit masszázsfunkciókkal egészítettek ki, ne számítsunk professzionális masszázsra, viszont relaxációra tökéletesen alkalmas, és a legtöbb embernek ennél nem is kell több.

 

Milyen masszázsfunkciók lehetnek egy relaxfotelben? Lássuk a leggyakoribbakat!

  • vibráció
  • légpárnás kiemelés
  • forgókerekes gyúró masszázs

 

Mit tud a relax fotel?

 

A relax fotel tehát inkább ergonomikus bútor, mint masszázseszköz, ugyanakkor bútorként több olyan funkciója is van, ami nagyon kellemes ellazulást tesz lehetővé.

  • serkenti a vérkeringést
  • elősegíti a sejtek anyagcseréjét
  • relaxáló hatású
  • kényezteti a testet
  • ellazít

 

A relax fotel felépítése

 

Sokféle relax fotel van, ami azt jelenti, hogy árban és igényekben is mindenki megtalálhatja az elképzeléseihez legközelebb álló változatot. A relax fotel fajtáinak azért vannak közös jellemzői:

  • dönthető háttámla
  • állítható fejrész
  • lábtartó (ez lehet különálló darab, vagy lehet egybeépítve a relax fotellel)
  • ágyékcsigolya-támasztó rész

 

Emellett a modern darabok ártól függően lehetnek fűthetőek, lehet bennük masszázsfunkció vagy vibrálhatnak is. Több olyan is van, amelyet kifejezetten kerekesszékben élőknek fejlesztettek ki.

 

Amennyiben szakemberhez fordulna, forduljon hozzánk, örömmel állunk rendelkezésére!

 

 

Relax fotel a maximális kényelemért
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .