Derékfájás ellen mit tehetek?

Derékfájás ellen számtalan módszer létezik, persze nem mindegy, a fájdalom milyen mértékű, illetve milyen stádiumban vagyunk éppen. Akinek fájt már a dereka, az tudja, hogy ilyenkor az ember bármit megtenne azért, hogy elmúljon a fájdalom.

 

Mielőtt rátérnénk az ajánlott módszerekre, röviden átfutjuk, mi a derékfájás, miért alakul ki, így talán jobban megérhetjük azt is, miként tehetünk ellene – vagy legalábbis enyhíthetjük a panaszokat.

 

A derékfájás, kialakulása és okai

 

A derékfájás (más néven lumbágó, derékzsába, németesen hexenschuss) tulajdonképpen a keresztcsont tájékába nyilalló fájdalom. A hátizom fájdalmát akár egyetlen rossz mozdulat is kiválthatja.

 

A derékfájás egyik legkellemetlenebb következménye, hogy szinte lemerevedünk tőle, akár a végtagjaink is görcsössé válhatnak, miközben szinte minden mozdulattal fájdalom jár együtt.

 

Mivel gerincünk az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki, ahhoz, hogy két lábon járhassunk, a gerinc szerkezetének meg kellett változnia, így a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület alakult ki.

derékfájás és az evolució

Mivel elég nagy a terhelés, ezért az ágyéki-keresztcsonti betegségek terjedtek el, hiszen ez a leginkább kitett, leginkább sérülékeny szakasz. Külön veszélyforrás a modern kor ülőmunkát kívánó életstílusa, a helytelen testtartás otthon és az irodában.

 

Márpedig az ülés voltaképpen statikus állapot, ami a gerinc melletti izom leépüléséhez vezethet, az ennek következtében kialakult hát-, és derékfájás pedig elveszi a figyelmet a munkavégzéstől, nem is beszélve például a gerincsérvről, ami akár teljes munkaképtelenséget okozhat.

 

Derékfájás ellen – tanácsok és praktikák

 

Kezdjük a legfontosabbal: ha nagy fájdalmaink vannak, azonnal menjünk orvoshoz. A szakemberek általában azt tanácsolják, hogy legjobb, ha sima, kemény felületen a hátunkon fekve próbáljuk enyhíteni a fájdalmat.

 

Az első órákban, napokban nagyon fontos, hogy amennyit tudunk, feküdjünk, és csak akkor keljünk fel, ha nagyon muszáj. Ha fájdalmaink vannak, akkor próbáljunk olyan pozíciót találni, melyben elmúlnak.

 

Ebben a szakaszban nem szabad melegíteni, hűteni, masszázst vagy fürdőterápiát alkalmazni.

 

  • izomlazító krémek – ezek fokozzák a vérellátást, mérsékelik a fájdalmat
  • masszázs – nagyon vigyázni kell vele, nehogy több bajt okozzunk vele. Csak szakember masszírozzon!
  • gyulladáscsökkentők – jellemzően vénykötelesek, az orvos írhatja fel
  • gyógytorna – amikor a fájdalom már elviselhető, az orvos javaslatára elkezdhetünk gyógytornára, fizikoterápiára járni

 

Derékfájás ellen – megelőzés

 

Akinek még nem kellett felvenni a harcot a derékfájás ellen, az nyilván kevésbé érzi át a megelőzés jelentőségét, pedig a kezelés sokkal nehezebb, mint megpróbálni tenni a kialakulás ellen.

mit tegyünk a derékfájás ellen

A rendszeres testmozgás, a helyes tartás, az egészséges ülés (amiről itt olvashat többet) már gyerekkorban elkezdhető, a mindennapok részévé tehető. Előfordulhat persze, hogy már volt lumbágónk, ilyenkor kicsit motiváltabbak leszünk, hogy legközelebb ne legyen…

 

Mit tehetünk derékfájás ellen?

 

  • fogyás – ha súlyfelesleggel küzdünk, próbáljunk meg mihamarabb (legalább részben) megszabadulni tőle
  • sportolás – elsősorban az úszás, a kerékpározás, illetve a séta ajánlott, mert ezek erősítik a hátat, illetve kevésbé terhelik a gerincet
  • gerinctorna – fontos, hogy gyógytornász állítsa össze a gyakorlatokat, ezekkel a gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősíthetjük
  • fizikoterápia – nem feltétlenül kell rendszeresen járni, de időről időre nem árt
  • gerincfűző – elsősorban azoknak, akik nehezebb fizikai munkát végeznek
  • alvási szokások megváltoztatása, ágycsere

 

Mindemellett érdemes odafigyelni arra is, munkahelyünkön (különösen, ha ülőmunkát végzünk) milyen körülmények között dolgozunk, milyen széket használunk.

 

Érdemes megpróbálni a spinális székeket (ezekből itt lehet nagy választékban válogatni), melyek elterjedése túlzás nélkül fordulatot hoz az ülő foglalkozású emberek életminőségében.

Mit tegyek derékfájás ellen?
Tagged on:     

One thought on “Mit tegyek derékfájás ellen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .