Ergonomikus háttámla

 

Az ergonomikus háttámla lényege, hogy követi a gerinc ívét és kitámasztja azt, ha szükséges. Márpedig szükséges, hiszen ki ne érezte volna egy-egy hosszú, sok üléssel terhelt nap után, hogy fáj a dereka, és lehajolni is kín. Ezen a helyzeten sokat segíthet az ergonomikus háttámla, ebben a cikkben ennek előnyeit szeretném megismertetni veletek.

 

Ha érezted már, hogy fáj a hátad egy-egy nehezebb nap után, vagy csak egyszerűen szeretnéd elkerülni ennek a nem túl kellemes, és hosszú távon káros érzésnek a megismerését, akkor tarts velem a következő pár percben és olvasd végig ezt a cikket!

 

Az ergonomikus háttámla feladata

 

Noha azt gondolnánk, hogy ülni mindenki tud (és ez tulajdonképpen igaz is), egészségesen ülni már sokkal kevésbé egyszerű. Ehhez nem árt ismerni az egészséges ülés fiziológiai hátterét. Ülés során ugyanis erős terhelés éri a gerincet, az utolsó két ágyéki szegmentumban ilyenkor jelentősen megnő a porckorongon belüli nyomás, ráadásul még csak nem is egyenletesen.

 

Az ülés hatásai a testünkre:

 

  • tehermentesíti (és ezzel gyengíti) a mély hátizmokat, amik fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában
  • az egész napos ülőmunka megrövidíti a csípőhajlító izmokat
  • és rendellenes helyzetbe kényszeríti a csípőízületet

 

Ráadásul egy hosszú munkanap során könnyen „elfelejthetünk” egészségesen ülni, ha nagyon előre- vagy hátradőlünk, akkor megterhelhetjük a gerincünket – ennek megakadályozásában segíthet az ergonomikus háttámla.

 

Az ergonomikus háttámla feladata tehát a következőkben foglalható össze:

 

  • megtámasztja a gerincet
  • támasztékot ad a hátnak
  • enyhíti a hátizmokban kialakuló feszültséget

 

Az ideális ergonomikus háttámla

 

Szükségünk van tehát olyan megoldásra, ami ergonomikusan megtámasztja a hátunkat, nem engedi a túl nagy elmozgást az ideális helyzetből, ezzel kíméli a gerincünket és kényelmes munkát biztosít.

 

Ehhez vagy megfelelő széket veszünk vagy egy olyan, olcsó és jó minőségű kiegészítőt (ez az ergonomikus háttámla), amivel hasonló hatást érhetünk el.

 

ergonomikus hattamla

 

Az ideális háttámla:

 

  • eléri a lapockákat
  • körbeéri a derekat
  • fenntartja a derék és a gerinc természetes ívét – ez azért is fontos, mert ezzel megakadályozhatjuk, de legalábbis enyhíthetjük az időskori mozgásszervi gondokat
  • mérsékeli a nyakra nehezedő terhelést

 

A háttámla tehát fenntartja azt az S alakot, amit álló helyzetben vesz fel a testünk, tehát a felsőtest nem a porckorongokra nehezedik, hanem a medencére és az ülőcsontra.

 

Ráadásul mivel az ergonomikus háttámla rugalmas hálóból és erős fémkeretből készül, egyúttal szellőzik is, így nem izzadunk bele az irodaszékbe. A legtöbb változatban kis masszírozó golyócskák is találhatók.

 

Az ergonomikus háttámla további előnye, hogy a rugalmas pántoknak köszönhetően majdnem minden székre felszerelhető, azaz rendkívül könnyen használható, mi több, könnyen hordozható, azaz hosszabb autóúton is hasznát veheted.

Ergonomikus háttámla

2 thoughts on “Ergonomikus háttámla

  • 2017. szeptember 28. at 09:05
    Permalink

    Hol lehet megvásárolni az ergonomikus hát támaszt ami a képen látható?És mennyibe kerül.Köszönöm válaszukat.

    Reply
    • 2017. szeptember 28. at 15:13
      Permalink

      Kedves Vigh Jánosné!
      A képen látható háttámasz nettó ára: 14250- Ft, bruttó: 18100 Ft
      Rendelni az iroda@dominoirodabutor.hu emailen keresztül tudja.
      Neve: Hálós háttámasz C-FPS 80299

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .