Design bútor

 

A design bútor egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban, és nem csak az otthonunkban, de az irodákban is, hiszen nem mindegy, milyen bútorok között töltjük napjaink nagy részét.

 

design bútor

(Fotó: pixabay.com/MagicDesk)

A design bútor fő jellemzője a magas minőségű anyag használata, persze ennél sokkal többről, megjelenésről, formáról, életérzésről is szó van. Ahhoz azonban, hogy megértsük, miért fontos a design bútor, először magáról a designról kell pár szót szólnunk.

 

A design – igényesség és formaterv

 

A jó design fontos része mindennapjainknak, ráadásul nem is mindig figyelünk fel rá, hiszen a tárgy-, a forma-, a környezet- és a vizuális kultúra beépültek az életünkbe.

 

A design a forma nyelve, és mint ilyen, meghatározza életminőségünket is (ahogyan mondani szokták, a jó design segít, a rossz bénít). Nem csak formatervezésről van szó (holott a magyar nyelvben előszeretettel használják rá ezt a kifejezést), hanem ennél sokkal többről.

 

A design egyszerre tárgy- (mondjuk egy irodabútor) és az azt magába foglaló környezet tervezése. Designer tehát a bútortervező ugyanúgy, mint egy keramikus, vagy egy grafikus, esetleg egy webes tervező.

 

A design tágabb értelmezése tehát kiterjed minden tömegtermelésben készült, az innováció többletértékét hordozó termékre. A design tehát az, ami (a világ egyik legrégibb, ezzel foglalkozó szervezete, az 1944-ben alapított Design Council korábbi elnöke, Sir George Cox szavai szerint) összeköti a kreativitást az innovációval.

 

A design manapság virágkorát éli, az elmúlt bő száz évben soha nem volt ennyire az érdeklődés középpontjában, nem utolsósorban azért, mert gyakorlatilag nincs olyan területe a tárgy- és környezetkultúrának – többek között a bútorok világának -, amelynek létrehozásában és működésében ne

játszana fontos szerepet.

 

A design ágai

 

A design tehát számtalan területen tölt be fontos szerepet, ezek közül emelnénk ki párat, csak felsorolás szerűen:

 

  • belsőépítészet
  • bútortervezés
  • divattervezés
  • építészeti design
  • grafikai tervezés, alkalmazott grafika
  • ipari terméktervezés (tárgytervezés)
  • járműtervezés
  • webdesign

 

Ezek közül minket elsősorban a bútortervezés, azon belül is az irodai bútorok érdekelnek, annál is inkább, mert mint a bevezetőben is írtuk, ezek alapvetően határozzák meg az életminőségünket, legalább annyira, mint az otthon található bútorok.

 

Design bútor meghatározás, jellemzői

 

Design bútor a meghatározás szerint az, ami eltérve a megszokottól egyediséget tükröz, a jövőbe mutatóan modern. Egyik legfőbb jellemzője a kiváló minőségű anyagok használata.

 

Milyen főbb szempontokat tartsunk szem előtt a kiválasztásnál?

 

  • funkció
  • anyaghasználat
  • időtállóság
  • forma és szín harmóniája

 

A funkció esetében fontos meghatároznunk, milyen célra vásároljuk az adott bútort, mennyit használjuk majd (más szempontok fontosak, ha napi 8-10 órás használatra vásárolunk, és más, ha reprezentációs céllal veszünk például széket az irodába), kik lesznek fő használói, stb.

 

Az időtállóság, tartósság is fontos tényező, nyilván senki sem szeretne pénzt kiadni olyan bútorokért (legyenek mégoly szépek és designosak), melyek pár hónap után tönkremennek, használhatatlanná válnak.

design bútor - asztal

Asztalok 

Részbe idekapcsolódik az anyaghasználat kérdése is, a minőségi anyagokon nem érdemes spórolni, hiszen ezek nem csupán a tartósságot befolyásolják, hanem a kényelemérzetet, így közvetve az irodában végzett munka minőségét is.

 

A design bútor kiválasztásánál érdemes törekedni arra, hogy ne keveredjen rengeteg forma és szín, próbáljuk végiggondolni, pontosan milyen színekben, anyagokban és legfőképp formákban gondolkodunk.

 

Mindehhez érdemes szakember segítségét kérni, aki segíthet a megfelelő tér kialakításában csakúgy, mint a design bútorok kiválasztásában, segít eligazodni az anyagok, méretek, stílusok között.

 

Amennyiben design bútort keres irodájába, és széles választékra, szakmai tanácsra lenne szüksége, akkor keresse a Domino Irodabútor szakembereit!

 

Design bútor
Tagged on:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .